Via ferrata mare
Via ferrata mica
Proba de echilibru
Escalada
Tiroliana
Rapel
Ferrarii Go Cart
Segway
ATV
Buggy
Mountain Bike
Echitatie
Jocuri Outdoor si Indoor
Paintball
Entertainment
Caricaturist
Epigramist
Actori
Iluzionist
Speologie
Rafting
Canioning
Caiac
Parapanta
Motoparapanta
Parasutism
Zorbing
Festin Pantagruelic
Foc de tabara
Supravietuire
Servicii Suplimentare
 
 
Umed,rece,intunecat!Iata doar cateva dintre caracteristicile mediului subteran,cunoscut de toata lumea sub denumirea de pestera.Cine si-ar dori sa intre intr-un asemenea loc neprielnic?Si totusi…Va invitam sa descoperim impreuna salbaticiunea si frumusetea mediului subteran. Pesterile atrag prin frumusetea lor, a ornamentatiilor care le impodobesc, prin maretia galeriilor si a culoarelor, dar si prin satisfactia si multumirea pe care ti le da cunoasterea lor.

PESTERILE

CALATORIE SPRE CENTRUL PAMANTULUI


Din cele mai vechi timpuri pesterile au constituit adapost pentru om (lucru dovedit de osemintele si numeroasele obiecte descoperite in mediul subteran, precum si de picturile rupestre lasate posteritatii drept marturie). Cu toate acestea, o data cu emanciparea sa, omul a devenit mai reticent fata de pesteri. Nu au intarziat nici povestile si legendele privitoare la modul in care  s-au format asemenea "constructii" si la fiintele nu tocmai prietenoase care traiau in ele. S-a mers pana la a se crede ca formatiunile din pesteri (stalactite, stalagmite) nu sunt altceva decat oameni pietrificati (oameni care fusesera pedepsiti de divinitati si inchisi pe veci in aceste locuri).


DE CE TOATE ACESTE CREDINTE?

Acest lucru nu ar trebui sa ne mire foarte mult, avand in vedere conditiile ce caracterizeaza pesterile. Trebuie sa precizam ca acestea nu reprezinta decat o parte a mediului subteran si anume partea constituita din galerii si cavitati de mari dimensiuni, accesibile omului. Mediul subteran este insa mult mai complex.

  Intunericul este poate cea mai importanta caracteristica a pesterilor. Vorbim chiar de un "intuneric absolut". Adica unul diferit de cel din camera noastra, in care am stins lumina, dar totusi mai distingem cate ceva. In pesteri nu distingi absolut nimic pe intuneric.

  Nu toata pestera este la fel de intunecata. In cazul celor cu deschidere mare, lumina patrunde pe primii metri (fiind influentata direct de conditiile de afara), in partea de profunzime a pesterii ea se pastreaza relativ aceeasi (adica variaza foarte putin intr-un an).

  Omul poate face insa aprecieri gresite. Daca luam o pestera cu temperatura medie de 10`C, ni se va parea rece vara, cand venim de la 30`C de afara. Temperatura unei pesteri este data de regula de media temperaturilor anuale inregistrate in vecinatatea ei.

  Umiditatea in pesteri este de aproximativ 95-100%. Aceste valori deosebit de ridicate reprezinta de fapt conditia esentiala pentru existenta vietii in caverne. In portiunile in care umiditatea este foarte mare, abundenta speciilor este maxima.

  Curentii de aer conditioneaza si ei indirect viata in pesteri. In zonele strabatute de curenti foarte puternici, aerul se usuca foarte mult, iar abundenta speciilor scade.

  Asadar, sa revenim! Intuneric, rece, umiditate, curenti de aer, hrana practic inexistenta sau foarte putina. Cu toate acestea, pesterile s-au dovedit de-a lungul timpului a fi un adapost primitor pentru multe vietuitoare. Omul, la inceputul istoriei sale, a considerat pestera un adapost ideal, ca sa nu mai vorbim de alte specii precum hiena de pestera (Crocuta spelaea), leul de pestera (Felis leo spelaea), lupul de pestera (Canis lupus spelaeus), ursul de pestera (Ursus spelaeus) si, nu in ultimul rand, vietuitoarele mici precum coleopterele (gandacii) si multe altele.


Cantitatea de hrana este foarte mica in pesteri. Un rol esential pentru supravietuirea faunei cavernicole il joaca hrana din exterior. Acest lucru se realizeaza prin intermediul apelor care traverseaza pesterile (numite"active") si care pot aduce cu ele resturi vegetale sau animale. Gheata poate fi si ea prezenta. Vorbim in aceasta situatie de pesterile "cu"gheata, nu formate "in" gheata. Aceasta se intalneste fie numai in aria de intrare (iarna), fie avem de-a face cu un intreg bloc de gheata (asa cum este ghetarul de la Scarisoara).